Door stijgende voedselprijzen hebben miljoenen mensen in Afghanistan hulp nodig. Dat heeft een hoge functionaris van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN donderdag gezegd.
“Op dit moment is het extreem problematisch voor miljoenen Afghanen om in hun basisvoedselbehoefte te voorzien,” zei Anthony Banbury, de regionale directeur van het WFP voor Azië.
Banbury zei dat in februari de prijs van voedsel is gestegen met 30 procent. Graanprijzen zijn in sommige delen van het land met 50 tot 100 procent gestegen.
“Veel mensen zijn nog in staat om het hoofd boven water te houden, anderen profiteren misschien wel van de situatie,” aldus de VN-vertegenwoordiger.
“Maar voor miljoenen Afghanen, de armsten onder de bevolking, die 70 procent van hun magere inkomen besteden aan voeding, zijn de basisvoedselbehoeften buiten hun bereik gevallen,’ zei hij.
Hij zei dat de Afghaanse regering een van de eerste was die het probleem erkende en opriep om actie te ondernemen. De regering en de VN riepen in januari al op om 79 miljoen dollar bijeen te brengen om de crisis het hoofd te kunnen bieden.
Het WFP aandeel bedraagt 77 miljoen dollar. Dit geld is aanwezig en wordt gebruikt om 2,5 miljoen Afghanen te ondersteunen.
Afghanistan telt ongeveer 32 miljoen inwoners.
Vorig jaar steeg de prijs van meel al met 58 procent, of zelfs 80 procent in sommige regio’s. Brood is het basisvoedsel voor de mensen in Afghanistan.
Aanvullende problemen voor Afghanistan zijn de onveilige situatie in het land, waardoor het moeilijk kan zijn hulptransporten naar gebieden te sturen en de onveilige situatie in Pakistan, uit welk land graan wordt ingevoerd.
Daarnaast zijn er in het zuiden boeren overgestapt op het verbouwen van papaver omdat dat hogere winsten oplevert.
Deskundigen hebben daarnaast aangegeven dat een stijging van voedselprijzen een tendens kan zijn wanneer er grote buitenlandse legermachten in een land aanwezig zijn.
Wereldwijde voedselcrisis
VN-agentschappen hebben ook al verschillende maatregelen genomen om om te gaan met de voedselcrisis die wereldwijd toeslaat. VN-chef Ban Ki-moon heeft een “task force” opgericht voor de regio om de hulpverlening te coördineren.
Als belangrijke oorzaken van de voedselcrisis op de wereld worden onder meer een slechte graanoogst in Australië genoemd, het op steeds grotere schaal gebruikmaken van biobrandstof, waarbij voedsel zoals maïs en soja wordt verbouwd om te gebruiken als brandstof.
Verder is er een toenemende vraag naar graanproducten uit China. Onlangs werd in Nederland bekendgemaakt dat er graanboeren zijn die hun voorraden vasthouden in silo’s om die pas te verkopen wanneer de prijs op de wereldmarkt nog hoger wordt.
Vorig jaar oktober riepen de VN op om geen aanvallen in Afghanistan uit te voeren op hulpkonvooien
Verenigde Naties roepen op einde te maken aan aanvallen op hulpkonvooien
vrijdag 2 mei 2008
Abonneren op:
Posts (Atom)