dinsdag 18 november 2008

Honger voor duizenden mensen in Afghanistan door vroege sneeuwval

In Afghanistan heeft sneeuw ervoor gezorgd dat er geen voedsel kan worden gebracht naar duizenden mensen die in grote nood verkeren. Ook is voedselhulp die was toegezegd niet afgeleverd.

IRIN, het VN kantoor voor de coördinatie van humanitaire zaken, heeft dinsdag gemeld dat er verschillende wegen geblokkeerd zijn in de noordoostelijke provincie Badakhshan.

Hierdoor wordt de toegang versperd naar de districten Sheghnan, Kofab, Pamir, Raghistan en Kohistan in dit onherbergzame gebied. Duizenden mensen hebben hier voedsel en medische zorg nodig.

Gewoonlijk valt de sneeuw in veel gebieden pas in december, maar sneeuwval wordt ook gemeld in de provincies Daykundi, Baghlan en andere noordelijke en centrale provincies, zo maakte het Afghaanse Nationale Rampenbestrijdingsdient bekend.

Vorig jaar kwamen er volgens deze organisatie 2.000 mensen, voornamelijk kinderen en ouderen, om het leven door ontberingen die door de kou werden veroorzaakt.

De regering heeft volgens IRIN beloofd om deze winter al de wegen open te houden maar is nu samen met hulporganisaties bezorgd dat de vroege sneeuw de opslag van goederen in sommige gebieden zal verhinderen.

Mohammad Usman Abozar, woordvoerder van de provinciale commissie die op noodsituaties een antwoord moet geven, vertelde dat er van de beloofde 26.054 ton voedsel tot nu toe slechts 5.476 ton in Badakhshan is afgeleverd.

Hij zei: “We zijn zeer bezorgd over de mensen die hulpbehoevend zijn in de districten die afgesloten zijn van de buitenwereld door de sneeuw.”

Dezelfde bezorgdheid werd geuit door functionarissen in de centrale provincie Daykundi en de centraal westelijke provincies Ghor en Faryab. De gebieden zijn al bijzonder arm.

In Daykundi, ten noorden van Uruzgan, wonen 17.420 zeer kwetsbare huishoudens en er is pas 2.613 ton van de verwachte 9.343 voedsel afgeleverd,” aldus Bostan Saadiqi, het hoofd van het provinciale departement voor plattelandsontwikkeling.

Het Wereldvoedelprogramma (WFP) van de VN voorziet ongeveer 8 miljoen Afghanen die in een onzekere voedselsituatie verkeren van eten. Vorig jaar waren dat er nog ongeveer 4 miljoen.

Roof
Maandag meldde het WFP dat er dit jaar in Afghanistan 600.000 ton voedsel van de VN is geroofd. Dat is een derde van de hulp die was gepland. Militanten worden van de diefstal verdacht.

Van januari tot half november vonden er 25 gewapende overvallen plaats op voedseltransporten. Daardoor ging 870.000 kilo voeding verloren. Nog eens 610.000 kilo werd gestolen onderweg van het noordwesten van Pakistan naar Afghanistan.

Het WFP heeft gezegd dat er wel voedselhulp is geleverd aan de gebieden waarvan de toegankelijkheid onzeker is wanneer de winter invalt.

Er is 23.000 ton graan, bakolie, peulvruchten en jodiumhoudend zout gedistribueerd voor ongeveer 950.000 mensen in 23 provincies. Nog 36.000 ton zal de komende maanden verdeeld worden onder 950.000 mensen.

Volgens de WFP is er tot nu toe 64 procent van de geplande leveranties verzonden.