Bijna een derde van de ruim 28 miljoen Afghanen leeft in extreme armoede. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan investeringen in de landbouw in het al ruim 30 jaar door oorlog geteisterde land.
Pajhwok News meldt dat Mohammad Asif Rahimi, de Afghaanse minister van Landbouw, Veeteelt en Irrigatie, dit zondag heeft gezegd. Door de al 30 jaar durende oorlog is er 43 procent minder in de landbouw geïnvesteerd.
De laatste 18 maanden is de prijs van rijst met 3 procent gestegen en die van maïs met 74 procent. De hoge voedselprijzen dragen bij aan de ellende van straatarme mensen, in het bijzonder voor mensen met handicaps.
De minister zei dat niet alleen Afghanistan getroffen is door dit probleem. Hij zei dat de voedselprijzen wereldwijd door een gebrek aan investeringen in de landbouw met 122 procent zijn gestegen.
Om de armoede te verzachten is de Afghaanse regering van plan om dit jaar 20.000 ton hoogwaardige graanzaden aan de boeren in heel het land beschikbaar te stellen.
Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN zijn de voedselprijzen in Afghanistan sinds 2007 met 60 pr4ocent gestegen.
Andere factoren die een rol spelen zijn droogtes en overstromingen.
Het WFP helpt dit jaar 2,8 miljoen Afghanen om aan voedsel te komen.